FORTEAZA CERCUL
ENERGISER
JOC DE INCREDERE
FORTEAZA CERCUL
Doriti sa va simtiti ca apartinând unei minoritati sau majoritati? Aceasta activitate este una adecvata.
TEME
?? Relatiile minoritate/majoritate
?? Mecanismele politice si sociale care determina divizarea societatii
SCOPURI
?? Sa vedem cum e sa apartinem minoritatii sau majoritatii
?? Analiza strategiilor folosite pentru a fi acceptati de grupul majoritar
?? Sa realizam când ne convine sa apartinem minoritatii sau majoritatii.
TIMPUL
40 MIN
MARIMEA GRUPULUI
6-8 persoane într-un cerc
PREGATIRE
?? Hârtie si creioane pentru observatori
?? Ceas sau cronometru
INSTRUCTIUNI
1. Împartiti grupul în subgrupe de câte 6 sau 8 persoane.
2. Fiecare subgrupa trebuie sa-si aleaga “observatorul” si “persoana din afara/outsiderul”.
3. Ceilalti jucatori sa stea umar lânga umar în asa fel încât sa nu fie loc liber între ei.
4. Persoana din exterior trebuie sa încerce sa intre în cerc si nu e lasat de cei care formeaza cercul. Persoana poate incerca orice metode le considera potrivite.
5. Observatorul trebuie sa noteze toate strategiile pe care le folosesc cei din cerc si “outsiderul” si sa cronometreze timpul.
6. Dupa doua sau trei minute, indiferent ca a reusit sau nu sa intre în cerc, ”outsiderul” este înlocuit.
7. Activitatea se termina când toti participantii care au dorit, au fortat cercul.
Concluzii si evaluarea
Discutati cu toata lumea ce s-a întâmplat si cum s-au simtit.
Începeti cu întrebarile urmatoare:
?? Cum v-ati simtit când erati în cerc?
?? Cum v-ati simtit ca “outsider”?
?? Cei care au reusit sa intre în cerc se simt altfel decât cei care nu au reusit?
Întrebati-i pe observatori:
?? Ce strategii au folosit “outsiderii”?
?? Ce strategii au folosit cei din cerc pentru a-i împiedica pe ceilalti sa intre?
Apoi întrebati-i pe toti:
?? Când va simtiti în minoritate sau ca “outsider”în viata reala si când apreciati faptul ca faceti parte din grup sau din majoritate?
?? Care sunt cele mai puternice grupuri ale societatii noastre? Si care sunt cele mai slabe?
?? Cercul reprezinta privilegiile, banii, puterea, munca. Ce metode adopta grupurile minoritare pentru a avea acces la acestea? Cum îsi apara majoritate statutul?
SFATURI
Ar fi bine sa le dati indicatii concrete observatorilor, adica sa noteze:
?? Ce vorbesc oamenii din cadrul cercului între ei si cu outsiderul.
?? Ce fac cei din cerc pentru a nu-l lasa pe outsider sa intre.
?? Ce spune outsiderul.
?? Ce face outsiderul.
Aceasta activitate presupune multa energie din partea celor care participa. În principiu, nu ar trebui sa existe agresiune, doar daca relatiile dintre participanti nu sunt prea prietenoase. Înainte de evaluare se recomanda ca participantii sa fie lasati sa discute neoficial despre ceea ce s-a întâmplat.
ALTERNATIVE
Daca sunt mai multe grupuri care participa, se poate ca ficare dintre ele sa-si puna un nume. Acest lucru va revigora sentimentul identitatii grupului. Se poate ca outsiderul sa apartina altor grupuri. LA sfârsitul etapei outsiderul trebuie sa se întoarca la grupul lui, chiar daca a reusit sau nu sa rupa cercul. Acest fapt accentueaza sentimentul singuratatii pe care îl are outsiderul.
SUGESTII
Sugerati-le participantilor sa spuna cum si-ar putea controla mai bine comportamentul si când ar putea, fara sa vrea, sa –i excluda pe unii din grup. De exemplu, exista reprezentanti din toate departamentele comunitatii locale care sa faca parte din grupuri, cluburi, societati sau organizatii locale? Daca ar dori ar putea face parte? Ce îi împiedica? Ce i-ar încuraja sa se alature lor? Gasiti solutia potrivita pentru a oferi tuturor posibilitatea de a participa. Fiind trecute în revista mecanismele de excludere si motivele pentru care excludem persoanele care sunt diferite de noi, poate v-ar placea sa încercati activitatea “Domino”, pentru a întari sentimentul de grup si pentru a explora trasaturile pe care le avem ca fiinte umane, sau încercati”Sa cautam asemanari si sa descoperim diversitatea”, pentru a explora felul în care fiecare dintre noi este un amestec de trasaturi pe care le au si alti oameni, dar nu toti, si pentru a celebra diferenta.
Go top
ENERGISER
Obiective: Revigorarea echipei de lucru. Obtinerea de la participanti a unei atentii distributive.
Descriere: Echipa este asezata in cerc. Mainile participantilor sunt asezate in pozitia in care ar purta doua platouri cu aperitive la nivelul umerilor. Participantilor li se cere sa-si miste picioarele si sa tina mainile in pozitia perfecta. Unul dintre participanti alearga cu o farfurie de plastic si o aseaza rapid fie in mana din partea stanga fie in mana din partea dreapta a participantilor. Asezarea farfuriei in stanga sau in dreapta indica directia in care va alerga outsider-ul astfel incat participantul sa incerce sa-l prinda. Daca participantul din cerc il prinde pe outsider acesta isi reia locul in cerc si outsider-ul mai face un tur; in caz contrar outsider-ul ii ia locul in cerc. Jocul e amuzant pentru ca se observa cat de des participantii gresesc directia.
Go top
JOC DE INCREDERE
Obiective: Dezvoltarea increderii in ceilalti. Participantii vor constata ca si celelalte simturi ale noastre ne pot fi utile (pipaitul, mirosul, orientarea, concentrarea pe diversi alti stimuli exteriori(lumina solara, vantul etc.) etc.).
Materiale: o esarfa sau un fular
Descriere:
Participantii vor lucra in echipe de cate 2. Este bine ca acest joc sa se deruleze intr-o padure unde copacii au crescut liber.
Fiecare participant va lega la ochi pe celalalt astfel incat sa nu vada deloc.
Il va conduce cat mai alambicat catre un copac anume ales de persoana care vede. Persoana care conduce va incerca sa-l ocoleasca suplimentar, ii va anunta toate obstacolele, il va sprijini cu responsabilitate si va alege pentru acesta un copac. “Orbul” va pipai copacul, il va mirosi, poate cauta in jur alte indicii care sa-l ajute apoi sa-l recunoasca.
Participantul “orb” va fi dus apoi la locul de unde a pornit pe un cu totul alt traseu decat cel initial, apoi acesta va fi dezlegat la ochi si va trebui sa recunoasca intr-un timp cat mai scurt copacul.
Jocul se reia si pentru cel de-al doilea partener.
La final participantii sunt intrebati cum s-au simtit, ce i-a ajutat sa recunoasca traseul/copacul, ce simturi si-au folosit, cum este sa fii “orb” ?
Roluri si etichete
Obiective: observarea modului în care sunt jucate rolurile, examinarea rolurilor jucatorilor si identificarea aspectelor negative si pozitive ale rolurilor.
Numarul de jucatori: 7 - 15
Materiale: post-it, etichete lipicioase, banda, hârtie, sfoara cu ceva suplimentar la capete
Directii: Fiecarui jucator i se va un rol pe care sa-l "poarte" pe cap sau il va avea lipit pe spate astfel incat el sa nu-l vada. Jucatorii nu vor sti ce rol au; nu vor avea voie sa se uite la el (rol), ci doar sa si-l puna direct pe frunte sau i se va lipi “eticheta” pe spate. Se va spune jucatorilor ca trebuie sa construiasca un "turn", folosindu-se de materialele date (hârtie, banda lipicioasa, etc.). Jucatorii vor trebui sa-i trateze pe ceilalti în functie de etichetele pe care le poarta. Se vor desemna cel putin doi observatori care nu vor aceeasi sarcina ca si jucatorii. Va începe actiunea jocului, aceasta derulându-se pâna în momentul în care unii dintre jucatori îsi vor da seama ce este scris pe eticheta lor. Dupa ce jocul este oprit, va avea loc o discutie în legatura cu urmatoarele întrebari:
?? Ce credeti ca era scris pe eticheta voastra?
?? Cum a fost influentata participarea ta?
?? Au corespondente etichetele în cadrul grupului?
?? Cum este afectata participarea?
?? Cum te-ai simtit?
?? Ce parere aveti despre “etichetarea” pe care o atribuim cuiva?
Potentiale etichete cu care sa se lucreze: "Ignora-ma", "Poarta-te surprins", "Râde la absolut orice zic eu", "Nici una dintre ideile mele nu este buna", "Ia-te de fiecare cuvânt pe care-l spun eu", "Te confund", "Spune-mi sa tac", "Trateaza-ma ca pe un copil", “Eu sunt seful, nu conteaza daca gresesc – imi place sa aud ,,da, sa traiti!”, “Sunt cel la care poti ridica tonul” etc.
Go top
|